Goede vraag! Want ja, heeft dat nou nut? Waarom zou je? Zo vaak spreek je toch niet voor een groep… je bent de minister president niet. Maar lees maar verder: dit zijn een aantal redenen (want er zijn er nog veel meer) waarom het je kan helpen om hier in te investeren. Juist ook omdat je met een groep aan de slag gaat.
#1 – Hoe moet je anders spreken voor een groep leren dan in een training?
Spreken voor een groep is nogal veelomvattend. Het bestaat uit zowel verbale als non-verbale communicatie. En dan heb je nog je zenuwen. Oefenen is hierbij essentieel, want wanneer je op het podium staat of voor de groep, dan is het menens: dan kun je het je meestal niet veroorloven om een modderfiguur te slaan. Maar ja; trommel jij een groepje collega’s op om voor te oefenen? Ga jij op een feestje een oratie houden over je vak, met als doel stiekem te oefenen voor het echte werk? Het lullige aan spreken voor een groep is dat het niet zo werkt als met een instrument spelen; je kunt het niet thuis gaan zitten oefenen in je eentje. En je vrienden of collega’s? Dat zijn niet altijd de beste raadgevers. Die hoef je niet te overtuigen.
#2 – Het maakt je in het algemeen een betere spreker, niet alleen voor een groep.
Je moet taal professioneel beheersen voor ‘even’ een goed praatje. Je moet zorgen dat je publiek naar je luistert. Dat vraagt om controle en oefenen wat normaal nooit oefent: praten. Want laten we wel wezen: weinig van ons oefenen datgeen wat we zo vaak doen, namelijk praten op een manier die werkt. En als je dan voor je werk moet presenteren komt het toch vaak neer op concluderen dat het ‘je ding wel of niet is’. Door je speech of presentatie te oefenen, oefen je je communicatieve vaardigheden. En dat gaat je vaker van pas komen. In gesprekken, in onderhandelingen, bij een sollicitatie, enzovoorts. Spreken voor een groep oefenen ís… je spreekvaardigheden verbeteren.
#3 – Je leert luisteren wanneer je een in groep het spreken oefent
Hoe vaak wordt aan jou gevraagd of je even naar een presentatie kan luisteren en feedback kan geven? Even voor een groep te spreken? Bij ons in de trainingen leer je niet alleen over jezelf, maar ook van elkaar. Juist door te luisteren en kijken naar een ander. Want dat gefrunnik met die handen, iets weglachen; dat doe jij misschien ook. Dat ge-uhhh tussendoor is zo herkenbaar. En gebruik jij ook altijd van die bij-zinnetjes die je verhaal ontkrachten of juist niet? Zo leer je de verbeterpunten te benoemen en herkennen bij een ander, en dus bij jezelf.
Een training is niet alleen een stuk betaalbaarder dan 1-op-1 aan de slag. Je leert ook van elkaar. Dus bekijk ons trainingsaanbod en ga aan de slag. We werken in kleine groepen, zodat je veel persoonlijke aandacht krijgt. Toch liever maatwerk, met alle aandacht voor jou? Dat kan natuurlijk ook, neem contact op.