Top

Voorbeeldspeech: de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge over de versoepeling van de Corona-maatregelen.

Voorbeeldspeech: de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge over de versoepeling van de Corona-maatregelen.

Op sprekenvoorpubliek.nl bespreken we af en toe een speech die ons is opgevallen in de media.

Op 6 mei praatte Mark Rutte ons weer bij over de laatste corona-maatregelen. Zijn speech was opvallend strak en praktisch ingestoken. Rutte liet na een korte inleiding het woord aan vicepremier en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge. Die had de wat ondankbare taak om een update te geven over de effecten van de lockdown-maatregelen. Dat was een wat ondankbare taak. Vooral omdat het een kwestie was van oud-nieuws. De Corona-cijfers worden immers dagelijks uitgebreid besproken in de krant en online-media.

Minister De Jonge begon zijn speech met het opnoemen van drie ankerpunten (bescherming zwakkeren, beperken verspreiding, kennis vergaren). Daar kwamen later nog wat “ankerpunten” bij. Het geheel oogde daardoor wat rommelig. De Jonge gebruikte veel metaforen waarvan “het uittrappen van oplaaiende vuurtjes” naar mijn mening het sterkst was.

Mark Rutte had de krenten uit de pap: – het aankondigen van de verschillende versoepelingen van lockdown-maatregelen – voor zichzelf bewaard. Aan het einde van de persconferentie kwam Rutte met een duidelijke opsomming. Daar was niets wolligs aan. Rutte noemde concrete data, beroepsgroepen, en aantallen. Hoe er om gegaan moest worden met de anderhalvemetersamenleving kwam naar voren in een slim gekozen voorbeeld. Daarin beschreef Rutte twee kappersstoelen, waarvan er slechts één in gebruik mag worden genomen. De belangrijkste les? Wie duidelijk wil zijn kan het beste hele concrete voorbeelden gebruiken.

Huibert-Jan van Roest