Top

Aflevering 2: Esther van der Voort: dagvoorzitter en comedian

Spreken voor publiek Podcast

Aflevering 2: Esther van der Voort: dagvoorzitter en comedian

Esther van der Voort is dagvoorzitter en comedian. Waarin verschilt een congrespubliek van een comedypubliek? Moet je gek zijn om op een comedypodium te gaan staan? Kun je je comedyvaardigheden inzetten als dagvoorzitter? Hoe help je als dagvoorzitter de sprekers hun boodschap goed over te brengen? Hoe houdt je een presentatie interessant voor mensen die al veel te lang op een klapstoeltje zitten? Esther geeft antwoord op deze vragen, en trakteert ons ook nog op een prachtig verhaal met minister Wouter Koolmees in de hoofdrol! Luister deze, en eerdere afleveringen van de Spreken voor publiek podcast op sprekenvoorpubliek.nl/podcasts

Huibert-Jan van Roest

Telkens weer kom ik erachter dat er eindeloos veel manieren zijn om de hoofden en harten van het publiek te veroveren. Mijn eerste eigen ervaring met spreken voor publiek deed ik op in debatwedstrijden. Ik leerde om gestructureerd een stelling te verdedigen. Dat ging me best goed af. In 2005 werd ik als student Nederlands kampioen beleidsdebatteren. De goedgevulde zaal met toeschouwers was enthousiast, en ik dacht toen dat ik al aardig kon spreken. Een aantal jaren later (in 2010) begon ik mijn carrière als advocaat. Al snel leerde ik in de rechtbank dat bij het houden van een goed pleidooi meer komt kijken dan een goede structuur. De rechter is niet alleen geïnteresseerd in een technisch juridische verhandeling, maar ook in het persoonlijke verhaal van de partijen. Voor ieder pleidooi wat het een uitdaging om zowel het inhoudelijke verhaal, als de emotie daarachter goed voor het voetlicht te krijgen. Toen ik dat eenmaal onder de knie had dacht ik : “nu kan ik het echt”. Als jonge advocaat werd ik gevraagd om mee te doen aan het Jonge Balie Cabaret. Dat smaakte naar meer, en al gauw begon ik in de avonduren de stand-up comedy podia van Nederland af te stropen. Daar leerde ik hoe moeilijk het kan zijn om het publiek te laten lachen, en wat er in de comedyscene wordt bedoeld met “doodgaan op het podium”. Gelukkig leerde ik ook hoe het voelt om “de hut af te breken”. Het verschil zit soms in piepkleine details in lichaamshouding of timing.