Top

Aflevering 1: In gesprek met debattrainer Gijs Weenink

Spreken publiek gijs weenink

Aflevering 1: In gesprek met debattrainer Gijs Weenink

In aflevering van de Spreken voor Publiek Podcast gaan we in gesprek met  Gijs Weenink, oprichter van de DebatAcademie.

We hebben het over de zin van debatteren en het boek “never waste a good crisis” dat Gijs met 11 andere auteurs samen schreef. Wat vindt Gijs eigenlijk van de persconferenties over de corona-crisis van minister-president Mark Rutte? Luister deze, en eerdere afleveringen van de Spreken voor publiek podcast op sprekenvoorpubliek.nl/podcasts

Huibert-Jan van Roest

Telkens weer kom ik erachter dat er eindeloos veel manieren zijn om de hoofden en harten van het publiek te veroveren. Mijn eerste eigen ervaring met spreken voor publiek deed ik op in debatwedstrijden. Ik leerde om gestructureerd een stelling te verdedigen. Dat ging me best goed af. In 2005 werd ik als student Nederlands kampioen beleidsdebatteren. De goedgevulde zaal met toeschouwers was enthousiast, en ik dacht toen dat ik al aardig kon spreken. Een aantal jaren later (in 2010) begon ik mijn carrière als advocaat. Al snel leerde ik in de rechtbank dat bij het houden van een goed pleidooi meer komt kijken dan een goede structuur. De rechter is niet alleen geïnteresseerd in een technisch juridische verhandeling, maar ook in het persoonlijke verhaal van de partijen. Voor ieder pleidooi wat het een uitdaging om zowel het inhoudelijke verhaal, als de emotie daarachter goed voor het voetlicht te krijgen. Toen ik dat eenmaal onder de knie had dacht ik : “nu kan ik het echt”. Als jonge advocaat werd ik gevraagd om mee te doen aan het Jonge Balie Cabaret. Dat smaakte naar meer, en al gauw begon ik in de avonduren de stand-up comedy podia van Nederland af te stropen. Daar leerde ik hoe moeilijk het kan zijn om het publiek te laten lachen, en wat er in de comedyscene wordt bedoeld met “doodgaan op het podium”. Gelukkig leerde ik ook hoe het voelt om “de hut af te breken”. Het verschil zit soms in piepkleine details in lichaamshouding of timing.