Top

De oksels van Mark Zuckerberg

De oksels van Mark Zuckerberg

De oksels van Mark Zuckerberg haalden deze week wereldwijd de krant. Zuckerberg zou zo veel last hebben van angstzweet als hij in het openbaar moet spreken, dat hij vooraf zijn oksels laat föhnen. Zuckerberg werd in de meeste van de artikelen geframed als een neuroot, die geobsedeerd is door zijn imago. Ik vond dat onterecht. Zuckerberg bereid gewoon (terecht) zijn publieke optredens goed voor. De oprichter van Facebook is zich wellicht als geen ander bewust dat een publiek optreden niet alleen gaat om de inhoud, maar ook om het beeld. Een foto van een zwetende Zuckerberg gaat sneller viraal, dan een integrale opname van zijn zorgvuldig voorbereide speech. Denk maar eens aan de foto van Donald Trump met zijn verwaaide kapsel. De foto blijft hangen, de speech die hij hield op het moment dat de foto werd genomen niet.

Een beetje voorbereiding van het juiste beeld kan dan ook geen kwaad. Wanneer ik zelf voor een groot publiek moet zijn, vind ik het altijd prettig om vlak van tevoren mijn “optreedschoenen” aan te trekken. Dat is onderdeel van mijn ritueel om in de juiste stemming te komen. Het uitvoeren van zo’n vertrouwde handeling leidt ook af van zenuwen. Iedereen heeft zo zijn eigen rituelen. Doe vooral wat goed voelt. Verwissel je schoenen; plak je comb-over vast met een bus haarlak, of laat lekker je oksels föhnen. Trek je vooral niets aan van mensen die dat neurotisch vinden.

Huibert-Jan van Roest