Top

Het belang van een goede cue

Het belang van een goede cue

Regelmatig sta ik op een podium als presentator van een avond TRYO. Dat zijn theatershows waarin drie cabaretiers een half uur van hun aankomende avondvullende voorstelling try-outen. Ik sta dan vooraf en tussen elke act op het podium om de show in goede banen te leiden. Niet alleen is dat ontzettend leuk om te doen; het is ook een goede oefening in spreken voor publiek. Als presentator heb ik de taak om een prettige sfeer te creëren, waarin het publiek ontspannen naar de show kan kijken en waarin cabaretiers veilig hun materiaal kunnen testen. Daarbij bereid ik het publiek er – met een knipoog – op voor dat er bij een try-out nog wel eens wat mis kan gaan. Het is voor zowel de cabaretiers als het publiek fijn wanneer dat vooraf duidelijk is. De sfeer wordt dan niet snel ongemakkelijk.

Een tijdje geleden stond ik in theater Posa. Een vestzaktheatertje in Lelystad. Als eerste cabaretier stond Esther van der Voort op het podium, die een hilarisch verhaal hield over haar pogingen tot meditatie met vier gillende kinderen in huis. Na haar optreden moest ik haar niet alleen afkondigen, maar ook een klein changementje (decorwisseling) doen. Ik vroeg het publiek om tijdens het changement even te mediteren. Ik liet het zo muisstil worden, met de intentie om vervolgens de volgende act met een oorverdovend applaus op te laten komen.

Wat ik niet wist, was dat de tweede cabaretier van die avond: Cameretten-finalist Henk Overdijk, ondertussen backstage even naar het toilet geweest was. Hij kwam daar vanaf, hoorde niets dan stilte en schrok zich een ongeluk. Hij dacht dat zijn speeltijd al was begonnen en liep het podium op nog voordat ik hem had aangekondigd. Ik vroeg snel alsnog om een applaus, waarna het tweede deel van de show kon beginnen. Gelukkig speelde Henk geweldig en ging het dak er alsnog af. Dit rommelige begin was eenvoudig te voorkomen geweest als we vooraf even een cue hadden afgestemd. Dat is een woord of een zin waarmee degene die op het podium staat onzichtbaar kan communiceren met degene die niet op het podium staat (zoals de volgende spreker of bijvoorbeeld een technicus). Spreek of presenteer je in een line-up, bijvoorbeeld op een congres of evenement? Zorg dan altijd even dat je vooraf even contact hebt met de sprekers voor en na je om een cue af te spreken.

Foto: L&P fotostudio

Huibert-Jan van Roest