Top

De elevatorpitch. Terug naar de kern

illustrate article Elevatorpitch

De elevatorpitch. Terug naar de kern

Iedereen kent het plaatje. Je staat toevallig in de lift met degene die jouw droom kan waarmaken. De CEO, de investeerder of de hoofdredacteur. Je hebt één minuut tot de lift weer opengaat, en in die tijd moet je jouw idee verkopen. Er zijn talloze lijstjes online te vinden waaraan zo’n elevator pitch moet voldoen. In veel van die lijstjes staat het benoemen van je kwaliteiten en vaardigheden centraal (kijk maar eens bij Young Capital, Monsterboard en Carrièretijger). Dat is uiteraard belangrijk – een goed idee is nog niet eens het halve werk – maar volgens mij niet de kern van een goede elevator pitch. Daar kwam ik een tijdje geleden achter tijdens een één-op- één training.

De opdrachtgever was een ondernemer die op zoek was naar nieuw werk. Hij had me gevraagd om mee te denken over zijn pitch en me de nodige stukken ter voorbereiding gestuurd. Wetenschappelijke publicaties, beschrijvingen van door hem ontwikkelde methodieken en lovende reacties van eerdere opdrachtgevers. Zijn cv was zonder meer indrukwekkend. Toch vroeg ik hem aan het begin van de training deze forse stapel papier even aan de kant te schuiven, en eerst even te besteden aan waarom hij ruim twintig jaar geleden in de duurzaamheidssector was gestapt.

Hij vertelde me over hoe hij op rondreis was geweest in Azië, en zich had verwonderd over de grote hoeveelheid zwerfafval die hij daar overal tegenkwam. Hij was stil gaan staan bij de enorme omvang van menselijke consumptie en de onvermijdelijke impact daarvan op de wereld. Bij thuiskomst had hij het roer direct omgegooid, en zijn baan bij een grote commerciële onderneming verruild voor een eigen duurzaamheidsadviesbureau. Terwijl hij me dit vertelde hoorde je de bevlogenheid in zijn stem. Dat persoonlijke verhaal werd uiteindelijk de kern van zijn pitch.

Bij het geven van een training leer ik vrijwel elke keer wat nieuws. Dit keer dat een persoonlijk verhaal vaak een betere basis is voor een goede elevatorpitch dan een opsomming van vaardigheden en referenties. Het kan soms zo simpel zijn.

Foto: Sung Jin Cho via Unsplash

Huibert-Jan van Roest